Motorrijbewijs

Hoe oud moet je zijn om te mogen beginnen met je motor rijlessen?

Vanaf je 17e mag je beginnen met motorrijles. Vanaf je 18e mag je examen doen in de categorie A1. Als je motorrijles volgt op de openbare weg, dan dien je altijd je autorijbewijs of je theoriecertificaat motor bij je te dragen. Volg je de eerste motorrijlessen bij een rijschool met een eigen afgesloten motoroefenterrein, dan hoef je nog niet in het bezit te zijn van je autorijbewijs of je theoriecertificaat motor.

 

Hoe zijn de regels voor het motorrijbewijs?
Als je jonger bent dan 20 jaar, krijg je eerst te maken met de lichte motor (A1). Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op die leeftijd mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens (voertuigbeheersing AVB en verkeersdeelneming AVD ) doen voor het rijbewijs A1.

 

Lichte categorie (A1)

Ben je jonger dan 20, dan mag je alleen examen voertuigbeheersing en examen verkeersdeelneming doen op een motor met beperkt vermogen. Je doet eerst examen in de lichte categorie (A1).

De motor waarop je examen doet mag niet meer vermogen hebben dan 11kw. Tijdens je motorrijlessen mag je echter wel gewoon op een zware motor rijden.

Niet alle rijscholen hebben en lesmotor in categorie A1. Staat het niet duidelijk vermeld op de website van de rijschool van je keuze, informeer dit dan even vooraf.

Nadat je bent geslaagd voor je examen verkeersdeelneming krijg je een motorrijbewijs in de categorie A1. Na 2 jaar mag je naar een motor in de midden categorie overstappen (A2). Je dient dan echter wel opnieuw examen AVD te doen.

 

 

Midden categorie (A2)

Vanaf de leeftijd van 20 jaar mag je examen doen in de categorie A2. Je rijdt af op een motor met een maximaal vermogen van 35kw. Vanaf begin 2014 is het niet meer verplicht dat je eerst je A1 motorrijbewijs haalt, maar kun je vanaf je 20e direct instromen in de categorie A2.

Heb je al een A1 motorrijbewijs gehaald op je 18e of je 19e? Dan dien alleen opnieuw het examen AVD af te leggen. Je hoeft niet opnieuw je theorie te halen of examen AVB te doen. Tijdens dit examen A2 is er extra aandacht voor voertuigbeheersing. Tijdens je examenrit zal de examinator je vragen 2 bijzondere verrichtingen uit te voeren.

 

 

Zware categorie A (aanvullend)

Nadat je 2 jaar in het bezit bent van je motorrijbewijs A2 (dus op zijn vroegst vanaf je 22e), mag je overstappen naar een motor met onbeperkt vermogen. Je dient dan een aanvullend examen verkeersdeelneming af te leggen bij het CBR. Bij dit aanvullende examen verkeersdeelneming is er naast extra aandacht voor de bijzondere verrichtingen ook aandacht voor het zelfstandig rijden van een route.

Start je op je 18e en leg je het traject af van A1 tot A aanvullend? Of stroom je direct in de A2 in als je 20 bent? Dan mag je dus vanaf je 22e examen A aanvullend doen en op elke motor rijden!

Zware categorie A (directe instroom)

Ben je 24 of ouder, dan mag je direct examen voertuigbeheersing en verkeersdeelneming doen op een zware categorie motor. Je hoeft niet eerst in te stromen in de A1 of A2 en aanvullende examens af te leggen!

Na het behalen van je motorrijbewijs mag je dan op elke motor rijden!

Call Now Button