Motor

Wat kost het motorrijbewijs?

De kosten van het behalen van uw motorrijbewijs bestaat hoofdzakelijke uit 4 componenten;

1. Theorie-certificaat

2. Praktijk examen Voertuigbeheersing (AVB)

3. Praktijk examen Verkeersdeelname (AVD).

4. Kosten motor rijlessen

 

1. Kosten theorie-certificaat behalen

De meest recente cijfers van het CBR laten zien dat een theorie-examen voor je motorrijbewijs 41,- kost. Dit is uiteraard zonder de kosten van studie- en cursusmateriaal. Dit theorie-examen is zelfstandig aan te vragen en is zo’n anderhalf jaar geldig.
Sommige motorrijscholen bieden pakketten aan waar studie- en cursusmateriaal bij is inbegrepen. Met een beetje speuren kun je vaak ook heel voordelig studiemateriaal op de kop tikken. Zorg er wel voor dat je materiaal in lijn is met de nieuwste regelgeving.

2. Kosten praktijk examen AVB

Het eerste onderdeel van het examen is het AVB. Hier worden je basisvaardigheden getest door middel van zeven verschillende oefeningen. Dit duurt zo’n 20 minuten. Het doel is dat je onder alle omstandigheden controle kunt houden over je motor. Leg je deze test succesvol af, dan ben je geslaagd voor het onderdeel voertuigbeheersing. Hiervoor ontvang je dan een bewijs, die je nodig hebt om op te gaan voor het tweede onderdeel. Dit bewijs is een jaar geldig. Prijs van het praktijk examen Voertuigbeheersing varieert tussen 199,- en 249 euro.

3. Kosten praktijk examen AVD

Na het succesvol afronden van je AVB, mag je nu dan eindelijk de weg op. Je krijgt te maken met diverse verkeerssituaties waarin je moet laten zien dat je veilig en volt kunt reageren. Zowel op de snelweg, als binnen de bebouwde kom zullen je motor skills op de proef worden gesteld. Dit examen duurt over het algemeen zo’n 35 minuten. Voor het AVD rekenen de rijscholen 300,- tot 350,- euro. Deze examens kunnen alleen door je motorrijschool worden aangevraagd en hier worden ook vaak kosten voor in rekening gebracht.

 

4. Kosten motor rijlessen

Op landelijke niveau zijn gemiddeld 20 tot 30 lessen nodig om klaar te zijn voor de praktijkexamens. De kosten van een losse motorrijles (die bijna altijd een uur duurt) variëren van €49 tot €60. Veel motorrijscholen hanteren een lestijd van 120 minuten. Dat zijn 2 lessen. Je bent dus per keer tussen de €98 en €120 kwijt. Je bent dan dus €980 tot €1200 kwijt aan motorrijlessen.

 

Totaal plaatje, wat kost een motorrijbewijs?

Dit is echter sterk afhankelijk van hoe snel je het motorrijden oppakt, het aantal lessen dat je nodig hebt, het type pakket (uitgebreid of niet), de extra kosten die je motorrijschool rekent voor de examens en of je alles in één keer haalt.

Als je je motorrijbewijs wilt halen op basis van losse lessen en praktijk examens lopen de kosten snel  op top circa 2300,- euro. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een voordeel pakket bij een gerenommeerd rijschool bij jou in de buurt.

Gemiddeld genomen is een persoon in Nederland tussen de € 1100,- en € 1900,- kwijt voor het halen van een motorrijbewijs.

Hopelijk heb je nu meer inzicht gekregen in de verschillende kosten die bij een motorrijbewijs komen kijken.

 

 

Flexibele lestijden? Dagelijks tot 23:00 uur?

U lest wanneer u het beste uitkomt! Ook zondag’s zonder extra kosten!

Persoonlijk en betrokken benadering

De charme van een kleine rijschool & de continuïteit van een grote rijschool is uw garantie voor een vlot en voordelig rijbewijs!

Hoog slagingspercentage

80 % van onze kandidaten slaagt de eerste keer voor zijn/haar rijbewijs. Bron CBR.

Home » motor » rijbewijs » Wat kost het motor rijbewijs

Veel gestelde vragen over motorrijlessen

Hier vind je de veel gestelde vragen over motorrijlessen in. Wil je meer informatie over motorrijlessen bij rijschool Flex-Line of staan je vragen over motorrijlessen niet tussen. Neem met ons contact op. Bel, mail of app ons en u krijgt binnen 8 uur antwoord op uw vragen!

Hoe snel kan ik beginnen met mijn motorles?

In principe kun je binnen twee dagen beginnen met je eerste motorles. Als je specifieke wensen hebt qua timing of beperkt beschikbare dagen kan het een weekje duren.

Hebben jullie een "eigen" oefen terrein?

Het oefen terrein is groot en veilig, groter en veiliger dan mening ‘eigen terrein’ maar wij zijn niet de juridische eigenaar van dat terrein. Wij mogen er gebruik van maken.

Is mijn proefles gratis?

Neen uw proefles is niet ‘gratis”. Wij willen voorkomen dat u uiteindelijk moet betalen voor de ‘gratis’ lessen die wij zouden weggeven.

Moet ik zelf motorkleding e.d kopen?

Neen dat hoeft niet. Wij hebben alle benodigde beschermende kleding (motorjas, motorbroek), motorlaarzen handschoenen, helm ed. In een latere fase kun je op je gemak je motorkleding kopen.

Hoeveel lessen heb ik nodig?

het is onmogelijk om een concrete uitspraak te doen. Na je eerste proefles kunnen we een eerste inschatting maken van je benodigde lesuren voor je voertuigbeheersing. De meeste leerlingen komen goed uit met éé’n van onze AVB paketten.

Hoeveel examens moet ik doen voor mijn motorrijbewijs?

Er zijn drie examens voor de motorfiets, te weten:

1. het theorie-examen,

2. een examen voor  AVB ( Voertuigbeheersing) en

3. het AVD (Verkeersdeelname)

 

Moet ik een theorie certificaat motor halen voordat ik mag beginnen met Voertuigbeheersing?

Neen, als je je autorijbewijs hebt dan hoeft dat niet. Je kunt Voertuigbeheersing lessen volgen en examen B=Voertuigheheersing doen. Je mag ook lessen Verkeersdeelname doen. Je moet wel je theorie certificaat A gehaald hebben voordat je praktijk examen Verkeersdeelname mag doen.

Is de proefles vrijblijvend?

Ja de proefles is zeker vrijblijvend! Wij werken graag samen met mensen die het leuk en prettig vinden om  met ons te werken. Als het je bevalt en leuk vind kies je bewust voor onze rijschool.

Krijg ik mijn geld terug als ik uren overhou van mijn pakket?

Ja zeker! Dat gebeurt regelmatig. De lesuren die je niet gebruikt hebt krijg je terug betaald.

Recent mijn motorrijbewijs bij Flex-Line behaald. Voor zowel AVB als AVD in één keer geslaagd door de goede voorbereiding van instructeur Ozcan.

De lessen waren oprecht leuk en leerzaam, mede door de dosis humor die Ozcan hierin stopt! Je leert op een goede en humoristische manier iedere les jezelf te verbeteren en zo wordt je klaargestoomd voor je examens.

De sfeer is ontspannen, waar nodig ook streng maar rechtvaardig. Hij zorgt er tevens voor dat jij zelfverzekerd je examen in gaat zodat dit geen opgave is waar je tegenop ziet!

Ik zou iedereen aanraden om hier rijlessen te volgen!

Kristiaan Westhoek

Zoetermeer

Motorrijden is onze passie!

Als actieve motorrijder weten wij wat echt belangrijk is voor je rij opleiding en staan je met raad en daad bij.

Call Now Button